KIRIKKALE
18°

‘Çök-Kapan-Tutun’ tatbikatı yapılacak

1999 Düze Depremi’nin yıldönümünde, tüm Türkiye’de aynı anda deprem tatbikatı yapılacak. Bugün saat 18.57’de gerçekleşen olan tatbikatta vatandaşlar, sağlam bir nesnenin yanına geçerek ‘çök-kapan-tutun’ hareketlerini yapacak.


CEP TELEFONLARINA MESAJ GELECEK
2022 Afet Tatbikat Yılı kapsamında, Türkiye genelinde bugün büyük bir tatbikat yapılacak. Tatbikat kapsamında, bugün saatler 18.57’yi gösterirken Türkiye genelinde 66 milyon 154 bin kişinin cep telefonuna ‘Hayati Uyarı Bildirimi’ gönderilecek. Ayrıca televizyon ve radyo kanallarından mesajlar yayınlanacak. Vatandaşlar ise bu bildirimi aldıktan sonra, önceden belirledikleri sağlam bir nesnenin yanına geçerek, ‘çök-kapan-tutun’ hareketlerini yapacak. 

FARKINDALIK OLUŞTURMAK HEDEFLENİYOR
Tüm Türkiye’de eş zamanlı yapılacak olan tatbikatta, deprem anında yapılması ve yapılmaması gereken bilgilerin neler olduğunun öğrenilmesi ile ilgili bir farkındalık oluşturulmak isteniyor. Vatandaşlar, deprem anında sağlam bir nesnenin yanında çök-tutun-kapan hareketi yapacak. Sırt, pencerelere dönük şekilde olacak, baş ve boyun, düşme ihtimali olan cisimlerden tehlikeli cisimlerden korunacak. Sarsıntı sona erene kadar, yatak veya oturma grubu gibi ağır ve büyük eşyalara tutunup beklenecek. Tatbikatta yapılacak olan bu hareketler, olası bir deprem anında vatandaşların en az hasarla, depremi atlatmalarına yardımcı olacak. 

DEPREMDE HAYAT KURTARAN DAVRANIŞLAR
Deprem anında en önemli davranışlardan biri sakin kalabilmektir. Panik yapmadan, sağlam bir nesnenin yanına çökerek, ellerinizle başınızı ve ensenizi kapatmalısınız. Pencerelerden ve üzerine devrilebilecek eşyalardan uzak durmalısınız. Deprem anında en çabuk hasar gören yerler merdivenler ve asansörler olduğu için deprem bitene kadar bunları kullanmamalısınız ve dışarı çıkmamalısınız. Ayrıca, prizlere ve elektrik düğmelerine dokunmamalısınız.

DEPREM SONRASI YAPILMASI GEREKENLER
Deprem sonrası oluşabilecek sızıntılara karşı, elektrik, doğalgaz ve su vanalarını kapatmalısınız. Sarsıntı sona erdikten sonra binayı terk etmelisiniz. Afet ve acil durum çantanızı alarak toplanma bölgelerine gitmelisiniz. Kıyı bölgesinde yaşıyorsanız, oluşabilecek tsunamilere karşı sahilden uzaklaşıp, yüksek bölgelere çıkmalısınız. Depreme dışarıda yaya olarak ve ya otomobilinizde yakalandıysanız, üzerine devrilebilecek reklam tabelası gibi cisimlerden uzuk durun. Üst geçitler, köprü altları ve tünellerin içinde durmayın. Çevrenizde elektrik direği ve ya elektrik kablosu varsa oradan uzaklaşın.

1999 DEPREMİNDE NELER YAŞANDI?
Gölcük Depremi olarak da bilinen deprem, 17 Ağustos 1999 tarihinde, yerel saatle 03.02’de meydana geldi. Kocaeli/Gölcük merkezli deprem, Richter ölçeğine göre 7,6 büyüklüğündeydi. Yaklaşık 45 saniye süren deprem, ardında büyük bir yıkım bıraktı. Resmi raporlara göre 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 23 bin 781 kişi ise yaralandı. 285 bin 211 bina ve 42 bin 902 iş yeri hasar gördü. Yaklaşık 600 bin insan evsiz kalırken, deprem 16 milyon insanı, değişik düzeylerde etkiledi.

İlginizi Çekebilir

Yola çıkacak sürücüler dikkat! Bazı yollarda çalışma var 

İlginizi Çekebilir

Milletvekili Kaplan’a görevi yeniden verildi

İlginizi Çekebilir

Petrokimya tesisinde yaşanan gaz sızıntısı can aldı!

Haber Yorumları

Yorum Yaz

83024

Hakkımızda

Son dakika haberleri hızlı ve tarafsız bir şekilde KirikkaleSonDakika.net'te okuyabilirsiniz!. Kırıkkale ile ilgili gündemdeki son dakika haberler ve yeni gelişmeler anında Kırıkkale Son Dakika'da!

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171