“MIGYEM VE MAAT PARSONELLERİNİN ÖZLÜK HAKLARI DÜZENLENSİN”
Cumhuriyet Halk Partisi Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, Mühimmat Islan Geliştirme ve Yenileştirme Müdürlüğü (MIGYEM) ve Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisi çalışanlarının özlük hakları için bir gensoru hazırladı. Önal, MIGYEM ve MAAT çalışanlarının doğrudan mühimmat ile çalıştıklarını ve her an ölümle burun buruna geldiklerini belirtti. MKE Mühimmat Fabrikasında çalışan personelin aylık 800 TL ‘Tehlike Primi’ aldığını belirten Önal, MIGYEM ve MAAT personellerinin de aynı haklardan yararlanmasını istedi. Önal, hazırladığı gensoruyu Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a yöneltti.
İşçilerin karşı karşıya kaldığı tehlikeyi gözler önüne serebilmek adına 2012 yılında yaşanan patlamayı örnek gösteren Milletvekili Önal, hazırladığı gensoruda şu ifadelere yer verdi;
“Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı, Kırıkkale ili Yahşihan ilçesinde konuşlu bulunan Mühimmat Ayıklama Islah Geliştirme ve Yenileştirme Müdürlüğü (MIGYEM) ve Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisinde (MAAT) mühimmatların ömür uzatım faaliyetleri, ayırma ve ayıklama işlemleri, 657 sayılı kanuna tabi Teknik Hizmetler Sınıfına bağlı devlet memurları, 4587 sayılı iş kanununa bağlı işçiler ve TSK’ya bağlı Subay, Astsubay ve Uzman Erbaşlar tarafından birebir icra edilmektedir.
Bu tesislerde çalışan personellerin yaptıkları işlerden dolayı 6331 sayılı iş Sağlığı ve Güvenliği kanununa göre Çok Tehlikeli İşler sınıfında yer aldığı bilinmekte olup söz konusu bu tesislerden Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisinde 2012 yılında elim bir kaza sonucu patlama olmuş ve bu patlama sonucunda 4 işçi arkadaşımız şehit düşmüştür. Bu patlamadan sonra yapılan çalışmalar sonucunda tesis yeniden inşa edilerek Şubat 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılarak çalışmalarına kaldığı yerden devam etmektedir.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı bu iki güzide kurumda çalışan personellerin özlük hakları bakımından tehlike arz etmeyen diğer kamu kurum ve kuruluşlarda çalışan personellerden hiçbir farkı olmadığı, fakat yaptıkları işlerden dolayı her gün ölüm tehlikesi ile burun buruna geldikleri ve canları pahasına bu işleri yürütmeye devam ettikleri bilinmektedir. Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı MKE Mühimmat Fabrikasında da bu ve benzeri işler yapıldığı bilinmekte olup, bu tesislerde çalışan personellerin Tehlike Primi adı altında aylık 800 TL’ye yakın bir ücret aldıkları ve özlük hakları bakımından bu kurumlar farklılıklar olduğu bilinmektedir. Bunula ilgili olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile yapılan yazışmalarda MIGYEM Müdürlüğü ve MAAT Müdürlüğü’nün de Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olduğu ve MKE kurumunda çalışan personelleri yaptıkları işlerden dolayı hiçbir farkının olmadığı, eşitlik ilkesi gereğince burada çalışan personellerin de özlük haklarının giderilmesi için defalarca başvuru yapılması sonucunda MIGYEM Müdürlüğünde çalışan 657’ye tabi devlet memurlarına, 2006 yılında Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan kararın Teknik Hizmetler bölümünde, notlar kısmının 2’nci bölümünde (e) bendinde yer alan ‘Patlayıcı madde, patlayıcı madde ile yapılan mühimmat, asit, kok üretimi, imalat, deneme ve imha işlemlerinde, yüksek fırın veya maden izabesi, dökümhane, haddehane, elektrolizhane, filtasyon, konsantrasyon, çelikhane ve tünel inşaatlarında sürekli olarak çalışanlara, 325 puan iş riski zammı puanları ilave olarak verilebilir ibaresi gereğince 15 TL ücret ödenmeye başlanmıştır.
2020 yılı Aralık ayında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan gelen özlük haklarının iyileştirilmesi için gerekli taleplerin bildirilmesi için kurumların istekleri alınmış olup, MIGYEM Müdürlüğünün talep olarak THS yer alan devlet memurları için ödenen 325 puanın, teknisyenler için 10000, teknikerler için 11000, mühendisler için 12000 puana yükseltilmesi ve Askeri Yan Ödeme Kararnamesine eklenerek her yıl yenilenmesi talebinde bulunmuşlardır. Fakat bununla ilgili olarak herhangi bir sonuç alınamamıştır. Kısacası MIGYEM ve MAAT tesislerine bağlı müdürlüklerde birebir mühimmatla çalışan personellerin eşitlik ilkesi gereğince özlük haklarının düzeltilmesi gerekmektedir. İşçilerin ve memurların durumlarının iyileştirilmesi talebi bulunmaktadır.
Bu nedenle;
1-MIGYEM ve MAAT tesislerinde birebir mühimmatla çalışan personellerin eşitlik ilkesi gereğince özlük haklarının düzeltilmesi için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?
2-Bir çalışma yapılıyor ise hangi aşamadadır?
Son dakika haberleri hızlı ve tarafsız bir şekilde KirikkaleSonDakika.net'te okuyabilirsiniz!. Kırıkkale ile ilgili gündemdeki son dakika haberler ve yeni gelişmeler anında Kırıkkale Son Dakika'da!
Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale
info@gazetekale.com
03183331171
03183331171