KIRIKKALE
18°

Serebral Palsi hastalığına dikkat! Bebeğinizde bu belirtiler varsa doktora başvuru yapın!

İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, ‘6 Ekim Dünya Serebral Palsi Günü’ nedeniyle açıklamalarda bulundu. 


ÇOK CİDDİ GÜÇLÜKLER YAŞANIR
Ağırtaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Serebral Palsi (Beyin Felci), beynin zedelenmesi ya da beynin gelişiminde meydana gelen bir anormallik sonucunda doğuştan ya da yaşamın ilk yıllarında meydana gelen duruş, hareket, denge bozukluğunu kısaca kas kontrol yetersizliğini anlatan bir durumdur.  Serebral Palside, her çocuk farklı semptomlar gösterebilir. Serebral Palsili çocuklarda; kaslarda güçsüzlük, sertlik; yavaşlık, titreme ve denge bozukluğu gibi pek çok sorun gözlenebilir. Sorunlar hafiften ağıra değişiklik gösterebilir. Hafif tip serebral palside, çocukların bir kol veya bacağında belli belirsiz bir acemilik vardır ve çoğu kez tanı güçlüğü yaşanır. Ağır tip serebral palside ise günlük yaşam aktiviteleri sırasında çok ciddi güçlükler yaşanır.”

UZMAN HEKİME BAŞVURULMALIDIR
“Serebral Palsinin teşhis aşamasında bu durumu ilk fark edecek olan ailedir. Bebeğin normal gelişim dönemi ödevlerini yerine getirememesi, tiz şekilde ağlaması, üç aydan sonra da ellerini yumruk şeklinde tutması, gövde kasılmaları, emmemesi, iyi yutamaması gibi durumlar da mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır. Uygun tedavi ile her Serebral Palsili çocuk kapasitesine göre mutlaka yeni beceriler kazanacaktır. Beyinde zedelenen hücrelerin yanında sağlam hücreler de vardır, uygun tedavi ile bu hücreler geliştirilerek çocuğun yeni beceriler kazanması sağlanabilir.”

EKİP TARAFINDAN TEDAVİ YÜRÜTÜLMEDİR
Önemli olan erken tanı konması ve tedavinin sürdürülmesidir. Serebral Palside birçok problemle karşılaşıldığından çocuğu bir bütün olarak ele alan bir yaklaşımla farklı uzmanlık alanına sahip hekimlerden oluşan bir ekip tarafından tedavi yürütülmedir. Etrafınızda çocuklarda olan herhangi bir yürüyüş bozukluğu, duruş bozukluğu, baş tutmada denge kaybı, ellerinde kollarında güçsüzlük, kasılma olan çocuklar görüp, bilip ve tanıyorsanız bu konuda erken tanı alması ve erken tedaviye başlanması için vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak ve uzman doktorlardan tedavi almak çok önemlidir” dedi.

Haber: Burak Çalışkan

İlginizi Çekebilir

Hep birlikte sağlık için yürüdüler 

İlginizi Çekebilir

Lenfoma erkeklerde daha sık görülüyor 

İlginizi Çekebilir

İç Anadolu’da istenilen seviyede değil!

Haber Yorumları

Yorum Yaz

41813

Hakkımızda

Son dakika haberleri hızlı ve tarafsız bir şekilde KirikkaleSonDakika.net'te okuyabilirsiniz!. Kırıkkale ile ilgili gündemdeki son dakika haberler ve yeni gelişmeler anında Kırıkkale Son Dakika'da!

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171